Picknicken

Bermtoerisme of bermrecreatie was een fenomeen dat begin jaren zestig in Nederland een hoogtepunt bereikte. Mensen parkeerden hun auto langs de weg en gingen dan gezellig met het hele gezin picknicken in de berm, zonder te zoeken of er op enige afstand van de weg niet een leuker plekje was.

Korte tijd was bermtoerisme een opvallend tijdverdrijf in Nederland. Auto's waren nieuw en mensen vergaapten zich aan al dat nieuwe moois. Actualiteitenrubrieken besteedden herhaaldelijk aandacht aan dit nieuwe verschijnsel: mensen die vlak langs de snelweg hun klapstoeltje neerzetten om daar gezellig de dag door te brengen. Beelden van verkeersdrukte, geparkeerde auto's, picknickende families, slapende echtparen en grote hoeveelheden zwerfvuil in de berm werden getoond. Bermtoerisme verbaasde velen; waarom zochten die mensen niet een rustiger picknickplekje in het bos? De bermtoeristen vonden er zelf niets raars aan. Ze vertelden onderzoekers dat ze het juist gezellig vonden, al die drukte. Ze keken naar het langsrazende verkeer, dat gaf afleiding. De rust van het bos sprak ze helemaal niet aan. De berm, die was pas spannend. Na een tijdje was de nieuwigheid eraf: auto's en snelwegen werden al gauw gewoon. De berm is en blijft gevaarlijk en langs snelwegen werd bermtoerisme verboden.

Voor picknicken onderweg zonder veel omrijden zijn tegenwoordig parkeerplaatsen met picknickplekken langs de snelweg aangelegd.


picknick sets


Te koop: picknick koffer (picnic hamper), 2-persoons, uit midden vorige eeuw.

Picknick koffer (picnic hamper), 2-persoons, uit midden vorige eeuw van Zumpolle (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag).

€ 30,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1

Te koop: picknick mand, 2-persoons, 16 delig, 43x30x20 hoog.

Picknick mand, 2-persoons, 16 delig, 43x30x20 hoog.

€ 20,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1

Te koop: picknick mand, 2-persoons, 15 delig, 41x28x18 hoog.

Picknick mand, 2-persoons, 15 delig, 41x28x18 hoog.

€ 20,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1