steyr-daimler-puch

Aan het einde van de Eerste Wereldoorlog (1918), trok Oostenrijks grootste producent van wapens, de Oesterreichische Waffenfabrikgesellschaft in Steyr, Hans Ledwinka aan om een auto voor hen te ontwerpen. Ledwinka had de nodige ervaring opgedaan bij Nesseldorf. In 1920 verscheen een 3325 cc zescilinder met bovenliggende nokkenas, geïnspireerd door de Nesseldorf. Ledwinka ging echter in 1922 naar Tatra. De zescilinder werd in dat jaar de Klausen Sport genoemd, naar aanleiding van een zege bij de Klausen heuvelklim.

In 1927 nam Ferdinant Porsche ontslag bij Mercedes en trad in z’n geboorteland bij Steyr in dienst. Porsche ontwierp in 1929 een luxueuze Steyr met een 5,3 liter achtcilinder lijnmotor, de Austria. Deze auto was de sensatie van de Parijse Autosalon van dat jaar. De Austria ging echter nooit in produktie want in 1929 ontstond een samenwerkingsverband met Puch, waartoe ook Austro-Daimler behoorde. De Steyr Austria werd toen ten gunste van de Austro-Daimler ADR8 geschrapt. Porsche had van 1906 tot 1923 al bij Austro-Daimler gewerkt, nam ontslag en begon in 1931 z’n eigen bureau.

Toen Steyr in 1934 met Puch en Austro-Daimler fuseerde, kwam er een eind aan de productie van de Austro-Daimler. In dat jaar verscheen de eerste kleine Steyr, Type 100.  Nieuwe modellen verschenen in 1936, 1937 en in 1938 de kleine Steyr 55 met een zeer gestroomlijnde carrosserie. In de dertiger jaren werden ook nog Opels in licentie gefabriceerd.

Na de Tweede Wereldoorlog kwam het merk niet meer met eigen auto’s. Steyr assembleerde vanaf 1949 Fiats en vanaf 1947 werden in de Puch fabriek in Graz de Fiat 500 als Steyr-Puch 500 met een eigen tweecilinder boxermotor gebouwd.

In 1960 kwam de Haflinger terreinwagen uit, die door Ledwinka’s zoon Erich ontworpen was. Deze auto, die uitzonderlijke rijkwaliteiten had, werd in de zeventiger jaren opgevolgd door de Pinzgauer. Steyr-Puch werd een expert op het gebied van terreinwagens. Vanaf 1979 werd voor Mercedes de G-serie terreinwagens gebouwd. Ook hielp het bedrijf bij de ontwikkeling van de Fiat Panda 4x4 en er werden vrachtwagens geproduceerd. Toen BMW z’n eerste dieselmotor wilde uitbrengen, werd deze samen met Steyr ontwikkeld. In het plaatsje Steyr zou voor de productie een nieuwe fabriek worden opgezet. Uiteindelijk koos BMW voor een eigen motorontwerp dat in 1983 uitkwam in de 524 td. Een samenwerkingsproject met Chrysler had meer succes, vanaf 1991 werd de Voyager voor Europa door Steyr gebouwd. Ook werd een Voyager 4x4 ontwikkeld voor Chrysler. De vrachtwagendivisie werd overgenomen door Mercedes-Benz.