Aandelen en obligaties per automerk

Een verzameling historische automobiel-effecten per merk, aangevuld met een korte historie, foto's, advertenties, affiches e.d.

In de rechterkolom kunt u een keuze maken uit de verschillende merken.

Oude effecten of fondsen zijn waardepapieren die geen economische waarde meer bezitten, zoals oude verlopen aandelen en obligaties. De naam voor het verzamelen van deze stukken is scripofilie of scripophily.

Het oudste aandeel dateert uit 1898, het begin van het automobilisme.

De aandelen stammen uit Nederland, Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Zwitserland, Oostenrijk, Tsjechoslowakije, Zweden, de Verenigde Staten en Canada.

Er hebben in de vorige eeuw een groot aantal autofabrikanten bestaan waarvan de meeste het niet hebben overleefd. Vooral in de crisisjaren (30er jaren) zijn veel fabrieken failliet gegaan en daarmee was het merk meestal verdwenen.

Deze verzameling bevat merken waarvan veel mensen waarschijnlijk nog nooit hebben gehoord, maar ook merken die tot de verbeelding spreken zoals Spyker, Hispano Suiza, Isotta-Fraschini, Minerva, Pierce-Arrow, Peerless, Packard, Rolls-Royce, Hotchkiss en Delahaye.


Vignetten op aandelen en obligaties


Een Hispano-Suiza Type 68 Convertible uit 1935 met een carrosserie van de Franse carrosseriebouwer J. Saoutchik. De wagen had standaard een V12 motor met een cilinderinhoud van 9,4 liter. In de dertiger jaren kreeg Hispano-Suiza (evenals Bugatti) het verzoek van de Franse staatsspoorwegen om een motor te ontwikkelen voor de autorail, lokaal vervoer bestaande uit één of twee wagons. De krachtbron werd ontwikkelt uit de J12 automotor. Door het toepassen van een aangepaste krukas kreeg de motor een langere slag waardoor de cilinderinhoud werd vergroot van 9,4 naar 11,3 liter. Deze motor wekte ook de belangstelling van een enkele vermogende autoliefhebbers met als gevolg dat de motor voor de autorail ook in een aantal auto's werd ingebouwd.