In de rechter kolom vindt u onder Auto Union de onderverdeling in sub-pagina's voor Audi, DKW, Horch en Wanderer.

Auto Union

In 1932 werd, met terugwerkende kracht op 1 november 1931, Auto Union AG opgericht. Het was de fusie van:

A. Horch & Cie. Motorwagen-Werke AG in Zwickau.

Audi Werke AG in Zwickau.

Zschopauer Motorenwerke J.S. Rasmussen AG (DKW).

De automobielafdeling van Wanderer Werke in Siegmar bij Chemnitz werd gekocht.

Met de koop kwamen ook het embleem, de voorraden, machines en modellen in het bezit van Auto Union, evenals de met F. Porsche afgesloten constructie overeenkomst voor nieuwe modellen. Auto Union huurde voor 10 jaar de fabriekscomplexen voor automobielen van Wanderer. Hiermee was Auto Union de op 1 na grootste autofabriek in Duitsland met een aandelenkapitaal van 14,5 miljoen RM en 4.500 personeelsleden. De vestigingsplaats van Auto Union was Chemnitz met fabrieken in Zschopau (motorfietsen en tweetaktmotoren), Zwickau (automobielen), Berlin-Spandau (houten carrosserieën) en Siegmar (automobielen en stalen carrosserieën).

Na de 2e wereldoorlog werden de zwaar beschadigde bezittingen van Auto Union in de oostzone onteigend door het communistische regime. De leiders van Auto Union weken uit naar de westzone, waar Auto Union GmbH werd ingeschreven in het handelsregister van Ingolstadt. In 1950 werd de productie van DKW hervat in Dusseldorf. De merken Horch en Wanderer waren definitief verdwenen en het merk Audi zou pas weer in 1965 verschijnen.

In 1958 volgde de overname van Auto Union door Daimler Benz en in 1964 werd Auto Union weer overgenomen door Volkswagen.

Het merk Audi kwam in 1965 weer terug met het type 60, gebaseerd op de DKW F 102 met een viertaktmotor, in 1968 werd de laatste DKW geproduceerd.

In 1969 werd NSU in Neckarsulm overgenomen. Zo ontstond Audi NSU Auto Union AG.

In 1985 werd de naam gewijzigd in Audi AG.Te koop: Origineel aandeel Auto Union uit 1932.

Origineel aandeel van 1.000 RM Auto Union A.G. uit 1932.

Het aandeel kan een ander nummer hebben dan het aandeel op de foto.

€ 24,00

  • Uitverkocht