heinkel

Ernst Heinkel was in de 1e Wereldoorlog hoofd ontwerper voor de Hansa-Brandenburg vliegtuigfabriek. In 1922 startte hij een eigen succesvol bedrijf in vliegtuigbouw. In de 2e Wereldoorlog speelde Heinkel een grote rol in de vliegtuigbouw voor de Luftwaffe. Na de oorlog werd het Heinkel verboden om nog vliegtuigen te bouwen en daarom schakelde het bedrijf over op fietsen, scooters en micro-auto's. Uiteindelijk werd het in midden van de vijftiger jaren weer toegestaan om in licentie vliegtuigen te bouwen.

De Heinkel Kabine was een micro-auto, ontworpen en gebouwd door Heinkel Flugzeugwerke van 1956 tot 1958. De productie werd in 1958 onder licentie overgebracht naar Dundalk Engineering Company in Ierland. De vergunning werd echter na korte tijd ingetrokken als gevolg van levering van slechte kwaliteit. De productie werd opnieuw opgestart in 1960, weer onder licentie en nu door Trojan Cars Ltd. in het Verenigd Koninkrijk onder de naam Trojan 200. De productie bleef doorgaan tot 1966.

De Heinkel Kabine werden van 1959 tot 1962 ook onder licentie geassembleerd door Los Cedros S.A. in Argentinië. Ze werden gebouwd naast Studebaker pickups.

De productie begon in maart 1956 met de Kabine Model 150, met de 174 cc 9,2 pk eencilinder viertakt motor die ook gebruikt werd in de Heinkel Tourist scooter. In oktober 1956 werden de Heinkel Kabine Model 153 (met drie wielen) en de Kabine Model 154 (met vier wielen) geïntroduceerd, beide met 204 cc motoren. De cilinderinhoud van de motoren in deze modellen werden later verminderd tot 198 cc in verband met gunstiger tarieven voor verzekering.

De Kabine had een stalen carrosserie, waarbij de deur-opening aan de voorzijde was gesitueerd. Om het patent van Iso Rivolta (dat was gebruikt op de Isetta) niet te schenden, scharnierde het stuurwiel (om het instappen van de passagiers te vergemakkelijken) niet naar buiten. De auto was echter wel voorzien van een achteruitversnelling in tegenstelling tot sommige andere micro-auto's. Het stoffen zonnedak diende als noodluik wanneer de enige deur die de auto had niet open zou kunnen na een aanrijding.

In 1965 werd Heinkel overgenomen door de Vereinigte Flugtechnische Werke (VFW) dat weer werd geabsorbeerd door Messerschmitt-Bölkow-Blohm. Dit werd in 1980 een onderdeel van EADS.