BMW

Op 19 maart 1916 werd de Bayerische Flugzeugwerke AG in Munchen opgericht. Het blauw witte BMW embleem stelt dan ook een ronddraaiende proppeller voor.

De feitelijke eigenaar van BMW, de Oostenrijkse bankier Castiglioni, was in eigen land directeur van Austro-Daimler geworden. Zodoende werd BMW in 1920 aangesteld als Duitse vertegenwoordiger van dit merk.

Op 5 juli 1922 werd de naam gewijzigd in Bayerische Motoren Werke AG.

BMW kocht in 1928 de Dixi autofabrieken in Eisenach, met de bijbehorende productierechten van de auto’s van dat merk. De Dixi was een in licentie vervaardigde Britse Austin Seven.

Het eerste echte BMW ontwerp kwam in 1931.

Na de 2e wereldoorlog was BMW de fabriek in Eisenach kwijt omdat deze in de oost-zone lag. BMW was genoodzaakt om in München, waar oorspronkelijk alleen motorfietsen werden gebouwd, de automobielproductie op te starten.

Na de voor BMW moeilijke jaren vijftig, was het eerste echt grote succes in 1961 met het type 1500.

In 1966 kocht BMW de in moeilijkheden verkerende Glas fabriek in Dingolfing van Hans Glas. In 1968 verdween de merknaam Glas helemaal.    

Het Engelse merk Rover werd in 1994 door BMW gekocht, wat achteraf een fiasco bleek te zijn en in 1998 werd BMW eigenaar van Rolls-Royce. Rover werd in 2000 weer verkocht maar Mini bleef in handen van BMW.