dkw

De Zschopauer Machinenfabrik J.S. Rasmussen werd opgericht door de Deen Jörgen Skafte Rasmussen. In 1919 ontwikkelde het bedrijf een kleine tweetaktmotor als speelgoed, met de naam “Das Knaben Wunsch” en de naam DKW was geboren. De motor werd verder ontwikkeld als motor voor stationair bedrijf en als motor voor inbouw in fietsen en inbouw in voertuigen van een ander fabricaat. In 1921 werd de eerste tweetakt motorfiets ontwikkeld. In de fabriek in Berlin-Spandau, werden in 1928 de eerste tweetakt auto’s gebouwd met een houten frame. In dat jaar kocht Rasmussen van Rickenbacker in de Verenigde Staten, de productie uitrusting voor het bouwen van motoren en ging zes- en achtcilinder motoren bouwen voor Audi en andere bedrijven. De eerste in serie gebouwde auto met voorwielaandrijving, wordt in 1931 door DKW gepresenteerd.

DKW fuseerde in 1932 met Horch, Audi en Wanderer tot Auto Union.

Na de 2e wereldoorlog werden de zwaar beschadigde bezittingen van Auto Union in de oostzone onteigend door het communistische regime. De leiders van Auto Union weken uit naar de westzone, waar Auto Union GmbH werd ingeschreven in het handelsregister van Ingolstadt. In 1950 werd de productie van DKW hervat in Dusseldorf.

In 1958 volgde de overname van Auto Union door Daimler Benz en in 1964 werd Auto Union weer overgenomen door Volkswagen.

In 1965 kwam het merk Audi terug met het type 60, gebaseerd op de DKW F 102 met een viertaktmotor en in 1968 werd de laatste DKW geproduceerd.