cole

Joseph J. Cole kocht in 1904 de Gates-Osborne Carriage Company, die hij al snel omdoopte tot de Cole Carriage Company. De eerste jaren bouwde hij voertuigen op hoge wielen met massieve banden, maar hij besefte al snel dat dit soort voertuigen geen toekomst had.

In 1909 werd het bedrijf gereorganiseerd als de Cole Motor Car Company en men ontwikkelde een kleine conventionele auto met een tweecilinder motor die 14 pk leverde. In 1910 volgden viercilinder modellen en in 1913 zescilinders. In dat jaar kregen de auto’s ook elektrische starters en elektrische verlichting.

William C. Durant van General Motors onderhandelde in 1914 met Cole over een overname, wat van Cole een dochteronderneming van General Motors zou hebben gemaakt, maar uiteindelijk weigerde Cole.

In 1915 kwam Cole met een V-8 motor, ongeveer op hetzelfde moment als de Cunningham V-8 debuteerde en pas een jaar na Cadillac, de pionier in V-8 motoren. De motor werd gebouwd door Northway, toen een divisie van General Motors, die ook de V-8 voor Cadillac vervaardigde.

In het begin van de twintiger jaren daalden de verkopen en de prijzen van de auto’s drastisch vanwege de recessie. Om z’n fortuin niet te verliezen, besloot Cole in 1925 om het bedrijf te liquideren. Hij stierf in datzelfde jaar tengevolge van een infectie, kort voordat de liquidatie afgerond was.