horch

August Horch was één van de Duitse pioniers in de automobielbouw. Hij bouwde in 1901 z’n eerste model en ontwikkelde een groter type waarmee in 1903 proefritten werden uitgevoerd. In 1902 verhuisde hij naar Reichenbach en in 1904 naar een nieuwe fabriek in de plaats Zwickau in Sachsen, door geld aan te trekken middels het oprichten van een aktiengesellschaft:  A. Horch & Cie. Motorwagen-Werke AG. De Horch auto’s, die zeer succesvol bleken in wedstrijden, waren erg populair en de productieaantallen stegen continu. De eerste zescilinder werd in 1906 op de markt gebracht. Door onenigheid met de directie, moest August Horch in 1909 gedwongen de fabriek verlaten en Georg Paulman nam het ontwerpen van auto’s over.

In 1926 ging de eerste achtcilinder in lijn in productie en vanaf 1931 een nieuwe achtcilinder, ontworpen door Fritz Fiedler, motoren van 3 tot 5 liter. Begin dertiger jaren volgde een V12. De meeste Horch auto’s behoorden tot de luxe klasse en hadden vaak exclusieve carrosserieën van Gläser, Neuss, Armbruster en andere beroemde carrosseriebouwers.

Horch fuseerde in 1932 met Audi, DKW en Wanderer tot Auto Union. Tussen 1933 en 1939 bouwde Horch in Zwickau de Grand Prix wagens van Auto Union. Horch maakte schitterende auto’s van hoge kwaliteit.

Na de Tweede Wereldoorlog werden de zwaar beschadigde bezittingen van Auto Union in de oostzone onteigend door het communistische regime. De leiders van Auto Union weken uit naar de westzone, waar Auto Union GmbH werd ingeschreven in het handelsregister van Ingolstadt. Omdat de fabriek de naam Horch niet meer mocht gebruiken, werd de auto in de Oostzone als “Sachsenring” op de markt gebracht. Het merk Horch was echter definitief verdwenen.