Louwman Museum (Den Haag)

Het Louwman Museum in Den Haag stond eerder bekend als het Nationaal Automobiel Museum en de Louwman Collection.

De verzameling van ruim tweehonderdvijftig auto's is bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. De collectie begon in 1934 door Dodge-importeur Pieter Louwman, de vader van de huidige eigenaar. In 1969 werd de collectie van Geerlig Riemer, in 1930 oprichter van het Instituut voor den Autohandel en het Automuseum uit Driebergen-Rijsenburg, overgenomen.

De huidige eigenaar van de collectie is Evert Louwman, de Nederlandse importeur van Lexus, Toyota en Suzuki. Hij verhuisde de collectie in 1969 naar Leidschendam waar hij het Nationaal Automobiel Museum opende. In 1981 verhuisde de collectie naar een nieuwe locatie op het terrein van importeur Louwman & Parqui in Raamsdonkveer. In 2003 werd de naam Louwman Collection aangenomen.

Een andere verzamelaar van auto's was Max Lips, directeur van Lips Scheepsschroeven. Hij opende in 1972 museum Autotron in Drunen en verplaatste het museum in 1987 naar een sprookjesachtig nieuwbouwpand in Rosmalen. Het Autotron is in 2003 als automuseum gestopt en de collectie auto's ging in 2005 over naar de Louwman Collection in Raamsdonkveer.

In 2010 werd de fraaie nieuwbouw van het Louwman Museum in Den Haag geopend met ruim 10.000 m² expositieruimte.

De collectie is internationaal georiënteerd en bestaat uit ruim 230 automobielen, waaronder een groot deel van de 15 thans nog bestaande exemplaren van het Nederlandse merk Spyker, met origineel hekwerk van de afgebroken fabriek. Ook toont het museum de enige overgebleven Eysink.


National Motor Museum (Beaulieu, Engeland)

The Montagu Motor Museum werd in 1952 opgericht in Beaulieu, Hampshire, ter nagedachtenis van John, 2nd Lord Montagu of Beaulieu, één van de pioniers van het automobilisme in Engeland. In het begin was het een handvol vroege voertuigen die tentoongesteld werden in de Hall van het Palace House. In de jaren 1956 en 1959 werd het museum uitgebreid. In 1972 werd de naam gewijzigd in National Motor Museum onder de vlag van The National Motor Museum Trust.


Cité de l' Automobile, collection Schlumpf (Mulhouse, Frankrijk)


Overige automusea