Kaiser-Frazer

Na de 2e wereldoorlog besloten scheepsbouwmiljonair Henry John Kaiser en de president van het in nood verkerende Graham-Paige, Joseph Washington Frazer, om samen auto’s te gaan bouwen.

Kaiser had in de 2e wereldoorlog een fortuin verdiend met het bouwen van schepen en Frazer had in de automobielbouw gewerkt bij Packard, General Motors, Pierce Arrow, Maxwell Chalmers en Willys Overland.

De Kaiser-Frazer Corporation werd in Nevada op 9 augustus 1945 opgericht. Ze hoopten om de 3 grote autofabrikanten van de Amerikaanse auto-industrie, General Motors, Ford en Chrysler te breken. Deze waren nog grotendeels ingesteld op de oorlogsproductie.

Kaiser-Frazer kocht de enorme Willow Run fabriek, die in de 2e wereldoorlog door Ford was neergezet om de B-24 Liberator bommenwerpers te bouwen.

Er werden 2 auto’s ontworpen door Howard “Dutch” Darrin, het goedkope model Kaiser en de luxe uitvoering Frazer. Op 20 januari 1946 presenteerde het duo de eerste prototypen in New York en in september 1947 werd de 100.000e auto afgeleverd.

In 1949 had het bedrijf een marktaandeel van 5% en in dat jaar werd op 21 februari een assemblagefabriek in Rotterdam opgericht. In 1951 had men assemblagefabrieken in 17 landen.

Het werd echter steeds duidelijker, dat de Willow Run fabriek, ontworpen om vliegtuigen te produceren, ongeschikt was als autofabriek.

De oude namen als Ford en Chevrolet, welke ondertussen ook weer konden leveren, gaven de potentiele klanten toch meer vertrouwen.

In 1953 moest men 3000 arbeiders ontslaan. In dat jaar werd ook de naam veranderd in Kaiser Motor Corporation en de Willys Overland Fabriek in Toledo werd gekocht.

Het ging steeds slechter met Kaiser, omdat niemand meer belangstelling had voor de grote wagens met de ouderwetse zescilinder zijklepper.

In 1955 rolde de laatste personenwagen van Kaiser van de band. Men verhuisde het machinepark naar Argentinië, waar het type Manhattan verder werd gebouwd onder de naam Kaiser Carabella.

De fabriekscomplexen in Michican werden aan GM verkocht.

Het bedrijf concentreerde zich verder op de bouw van de Willys Jeep.

In 1956 werd de naam gewijzigd in Kaiser Industries Corporation.

In Rotteram werd de Nekaf jeep gebouwd voor het Nederlandse leger, Nekaf was de afkorting van Nederlandse Kaiser Fabrieken.Te koop: certificaat voor aandelen Kaiser-Frazer.

Origineel certificaat voor aandelen Kaiser-Frazer Corporation uit 1946 (blauw).

Het aandeel kan een ander nummer, jaartal en tenaamstelling hebben dan het aandeel op de foto.

€ 14,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1

Te koop: certificaat voor aandelen Kaiser-Frazer.

Origineel certificaat voor aandelen Kaiser-Frazer Corporation uit 1946 (bruin).

Het aandeel kan een ander nummer, jaartal en tenaamstelling hebben dan het aandeel op de foto.

€ 18,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1