Imperia

Adrien Piedboeuf, ex-partner in de Métallurgique vertegenwoordiging in Aix-La-Chapelle (Aken) in Duitsland, begon in 1906 met de bouw van auto’s in Luik. Hij noemde zijn auto’s Impéria, naar het Heilige Roomse Rijk. Als merkembleem koos hij de kroon van Karel de Grote.

In 1908 verhuisde de productie naar de ex-Pieper fabrieken in Nessonvaux. De fabriek leverde 3 modellen die waren ontworpen door de Duitse ingenieur Paul Henze, die later in de twintiger jaren de Simson-Supra en de Steiger sportwagens maakte. In 1910 ging Impéria samen met Springuel.

Tijdens de 1e wereldoorlog lag Impéria stil.

In 1922 won De Tornaco de Grand Prix van België met een Impéria.

Het bedrijf werd in 1923 overgenomen door Mathieu van Roggen. In 1927 nam hij ook Excelsior over en in 1928 Nagant. De productie van Excelsior auto’s werd na de overname al snel gestopt. De motoren voor Impéria werden toen bij Nagant gemaakt. In 1929 werd Métallurgique overgenomen.

Vanwege financiële problemen werd in 1931 de productie van Impéria beperkt. Vanaf 1934 werden, na een overeenkomst met het Duitse merk Adler, Impéria’s aangeboden bestaande uit een Adler-Trumpf mechaniek met een Belgisch chassis en carrosserie.

In 1935 werden de overblijfselen van Minerva overgenomen door Impéria-Excelsior. Volgens een overeenkomst met Voisin, werden ook Impéria’s geassembleerd in de Voisin fabriek in Issy-Les-Moulineux en deze werden in Frankrijk verkocht als Minerva’s.

Na de 2e wereldoorlog werd de autoproductie hervat met het bouwen van auto’s op basis van overtollige Hotchkiss-Gregoire onderdelen. Het automerk Impéria hield in 1949 op te bestaan. Daarna werden nog Standard-Vanguards in licentie geassembleerd.

In 1959 ging het bedrijf failliet omdat Standard-Triumph de auto’s ging bouwen in een eigen fabriek.Te koop: Origineel aandeel Impéria.

Origineel aandeel Impéria S.A.

Het aandeel kan een ander nummer hebben dan het aandeel op de foto.

€ 12,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1

Te koop: Origineel aandeel Imperia-Excelsior.

Origineel aandeel Imperia-Excelsior S.A.

Het aandeel kan een ander nummer hebben dan het aandeel op de foto.

€ 10,00

  • Beschikbaar
  • Levertijd: 1-3 dagen1