delin

Joseph Gustave Albert Delin wordt in 1863 in Leuven geboren. Al van jongs af aan is Joseph gepassioneerd door de fiets die tijdens zijn kinderjaren werd ontwikkeld. Onmiddellijk na het behalen van zijn ingenieursdiploma, richt Delin samen met zijn zwager een fietsenfabriek op. De fabriek was bekend voor de productie van voor die tijd zeer moderne fietsen, waaraan voortdurende verbeteringen werden aangebracht. In 1884 verhuist de fabriek naar een groter perceel. Delin wil de fiets populairder maken. Hij zet zich in voor de oprichting van van de Leuvense wielervereniging 'Union Vélocipédiques Louvaniste' en sticht in 1884 een eigen wielerblad, 'Le Cycliste Belge'. Hij laat ook Velodroom Derby, naar de merknaam Derby, aanleggen als wedstrijd-, demonstratie- en oefenterrein.

Tegen het einde van de 19de eeuw doet de automobiel zijn intrede in de westerse wereld. Delin gaat helemaal mee met die innovatie en start in 1898 met de productie van auto’s. Hiervoor richt hij de Société Anonyme Usines Delin Cycles, Automobiles, Moteurs op met een maatschappelijk kapitaal van 1.250.000 frank. Hij beschikt in het centrum van de stad over 4000 m² fabrieksruimte. Hierin zijn een smederij, een werkplaats voor de productie van wielen, mechanische werkplaatsen, een lakkerij, werkplaatsen voor bekleding, emaillage en vernikkelen en een fabriek voor de bouw van fietsen ondergebracht. Het bedrijf telt op dat moment 250 werknemers. De introductie van het automerk Delin blijft niet onopgemerkt, mede door de constante zoektocht naar vernieuwingen en verbeteringen. In 1901 maakt het bedrijf maar liefst een brutowinst van 243.394 frank. Maar dan eindigt het succesverhaal van de Leuvense autoproductie plots door de vroege dood van drijvende kracht en bezieler Joseph Delin. Ingenieur Eugène Matthieu neemt de leiding van de auto afdeling over. Wanneer de beheerders van de fabriek in 1902 geconfronteerd worden met de nood om de productiemogelijkheden te vergroten, blijkt de huidige locatie niet meer te voldoen. Het bedrijf wordt ondanks zijn gezonde financiële toestand ontbonden. Ingenieur Matthieu verhuist de firma naar Zaventem en verandert de naam in Usines de Saventhem – Brevets E. Matthieu. Dat bedrijf fuseert in 1906 met Belgica en Excelsior neemt beide merken over in 1909.

Hoewel de Delin fabriek maar een korte periode in Leuven actief is geweest, heeft ze toch gezorgd voor een belangrijk nalatenschap. Het automerk is wereldwijd bekend en onsterfelijk geworden dankzij een uitzonderlijk mooie reclameposter van de hand van Georges Gaudy, een Belgische graficus en kunstschilder. Er zijn slechts 3 Delin auto's zijn bewaard gebleven.