· 

Bentley “Blue Train”

De legendarische Bentley bekend als de “Blue Train” was een grote trekker op Techno Classica Essen 2015. De “Blue Train” was een treinverbinding voor Britse aristocraten tussen Calais en de Franse Rivièra. De bijnaam “Blue Train” is ontstaan in 1930, toen kapitein Woolf Barnato, voorzitter van Bentley Motors, een weddenschap aanging dat hij in zijn club in Londen kon zijn voordat de “Blue Train” Calais zou bereiken. Op de dag van de race dronk hij zijn drankje op in de bar in het Carlton hotel in Cannes, toen hij hoorde dat de trein om 17.54 uur was vertrokken. Hij had geregeld dat tankstations 's nachts open zouden blijven in Aix-En-Provence en Lyon, en hij regelde een tankwagen in Auxerre. Ondanks een lekke band in de buurt van Parijs, bereikte hij Boulogne met een uur voorsprong. De volgende dag kwam hij op de Conservative Club in St James, Londen aan om de overwinning te vieren. Hij won de £100 inzet maar de Automotive Club de France probeerde hem nog een boete op te leggen van £200 voor het houden van een niet erkende race in Frankrijk.

De Speed Six was in 1929 ontwikkeld als een race-versie van de in 1926 geïntroduceerde 6½ liter, De eerste auto won in 1929 en 1930 op Le Mans.

Er werden in totaal 182 Speed Six modellen gebouwd tussen in 1929 en 1930 met koetswerken van verschillende carrosseriebouwers.

Het Speed Six chassis met nummer HM 2855 werd in mei 1930 geleverd aan Bentley voorzitter Woolf Barnato door carrosseriebouwer Gurney Nutting met een opbouw helemaal naar de eisen van Barnato.

Reactie schrijven

Commentaren: 0