· 

Ford op Le Mans

Begin jaren zestig van de vorige eeuw besloot Ford zich toe te leggen op de lange afstandraces, met in het bijzonder de 24 uren van Le Mans. Een overwinning in deze race zou enorm tot de verbeelding spreken. Het was Ford er dan ook alles aan gelegen om deze race te winnen en daarmee de Europese merken zoals Ferrari te verslaan. De vraag was niet of ze de race gingen winnen, maar wanneer. De taak lag in handen van Ford Amerika met als basis de Britse AC sportwagens die door de Texaan Carroll Shelby waren voorzien van grote 4,7 liter Ford motoren. Met de AC werd echter het doel niet bereikt.

In 1964 werd het GT40 project opgestart. Het getal 40 gaf de geringe hoogte van 40 inch aan (ruim een meter). De GT40 werd ontwikkeld uit de Chevrolet aangedreven Lola GT die was ontworpen door Erik Broadley. Ford was geïmponeerd door deze auto en stelde Broadley, John Wyer en Roy Lunn aan om de Ford GT40 te ontwikkelen. In 1964 schreef Ford Dearborn 3 prototypen in voor de 24 uren van Le Mans. De auto's waren uitgerust met een 4,2 liter middenmotor. Ze waren wel snel maar niet betrouwbaar en vielen alle 3 uit.

In 1965 delegeerde Ford het project met de naam GT40 naar allerlei specialisten. In dat jaar introduceerden Kar Kraft en Shelby American hun eigen creatie. In 1966 werden 8 Fords ingeschreven voor de 24 uren van Le Mans. Ford eindigde op de eerste, tweede en derde plaats. Alle 3 wagens waren Mk II modellen ontwikkeld door Kar Kraft.

In 1967 won Ford opnieuw Le Mans met de Mk IV. Het John Wyer Gulf-team herhaalde de Ford overwinningen in 1968 en 1969 met de Mk I.

Reactie schrijven

Commentaren: 0